Πα20042018

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

Διαθέσιμα σε νέους αγρότες 43.300 στρ. σ΄ όλη τη Θεσσαλία

  • PDF

Περισσότερα από 43.000 στρέμματα της Θεσσαλίας θα παραχωρηθούν προς ενοικίαση και εκμετάλλευση σε νέους αγρότες, για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση. Οι εκτάσεις και οι θέσεις των αγροτεμαχίων προσδιορίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον περιφερειάρχη κ. Κων. Αγοραστό, την Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, κλιμάκιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής τον υφυπουργό κ. Αστ. Ροντούλη θα παρουσιάσει σε εκδήλωση το σχετικό πρόγραμμα.

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία προσδιορίστηκαν 2.773 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 43.300 στρεμμάτων, τα οποία είναι διαθέσιμα για ενοικίαση. Θα προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος ώστε να οριστικοποιηθούν οι εκτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ενοικιαστούν αντί 5 ευρώ το στρέμμα σε νέους αγρότες, αφού βεβαίως προηγηθεί μοριοδότηση των ενδιαφερομένων με αντικειμενικά κριτήρια.

Στο ν. Λάρισας επελέγησαν 1618 αγροτεμάχια, έκταση 26.003 στρεμμάτων. Από αυτά, τα 984 έκτασης 6.098 διατίθενται προς γεωργική και τα 634 συνολικής έκτασης 19.905 στρ. προς κτηνοτροφική χρήση. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για αγροτεμάχια από 1 έως 10 στρέμματα.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πιο συγκεκριμένα: Η ενοικίαση της αγροτικής γης ήταν το θέμα σύσκεψης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, υπήρξε ενημέρωση για το νομοθετικό πλαίσιο, τον τρόπο επιλογής των δικαιούχων, τη χωροθέτηση των καταρχήν διαθέσιμων αγροτεμαχίων και χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επιτόπιων ελέγχων ώστε να οριστικοποιηθούν οι προς διάθεση εκτάσεις και να ακολουθήσει η διαδικασία εκμίσθωσης μέσω ψηφιοποιημένων αρχείων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκινά το πρόγραμμα για την ενοικίαση δημόσιας αγροτικής γης. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που παρά τα αρχικά προβλήματα αισιοδοξούμε ότι θα πετύχει. Ελπίζουμε ότι από τους επιτόπιους ελέγχους θα προκύψουν τεμάχια κατάλληλα για γεωργική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασία μοριοδότησης η δημόσια αγροτική γη θα διατίθεται σε νέους σε ηλικία παραγωγούς, κυρίως κάτω των 35 ετών, άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο συμπεριλαμβανομένης της γης, που κατέχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία και το κίνητρο στους νέους και ιδίως τους ανέργους να ασχοληθούν με την πραγματική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή. Ο αγώνας για την ανακούφιση των ανέργων, την αναζήτηση διεξόδου, τη διαμόρφωση προοπτικής και τη δημιουργία ελπίδας πρέπει να είναι συνεχής».

Μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του υπουργείου, που θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει το αγροτεμάχιο της αρεσκείας του, ακόμη και αν αυτό δεν βρίσκεται στον νομό, όπου κατοικεί, αλλά εντός των ορίων της περιφέρειας.

Στο σύστημα μπαίνουν οι «καθαρές» εκτάσεις, αφού έχει προηγηθεί φωτοερμηνεία με βάση τις αεροφωτογραφίες, αλλά και επιτόπιος έλεγχος, όπου χρειαστεί και υπολογίζεται ότι σύντομα οι αγρότες όλων των περιφερειακών ενοτήτων θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις. Ενδεικτικά η μοριοδότηση σε σημαντικά κριτήρια επιλογής των υποψήφιων ενοικιαστών είναι :

• 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε

• 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής

• 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών

• 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγεγραμμένοι στο μητρώο)

• 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν

Προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, που περιλαμβάνονται στο καλάθι της Περιφέρειας με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, που εκπονείται. Η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου «για το καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του και πολύ σύντομα θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου. Θα περιγράφει τεκμηριωμένα και με στατιστικά στοιχεία την υφιστάμενη, υπάρχουσα κατάσταση στους τομείς της φυτικής, ζωικής παραγωγής και της αλιείας, θα προχωρά στην ανάλυση των δυνατών και των αδύνατων σημείων των καλλιεργειών και των προϊόντων και θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα με κύριους στόχους την προώθηση προϊόντων άριστης ποιότητας με ταυτότητα περιφέρειας, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την ανάδειξη της περιοχής μας, την εξαγωγή των προϊόντων και τη δημιουργία υποδομών.

Πληροφορίες παρέχονται και από το διαδίκτυο στη σχετική διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ http://www.opekepe.gr/agrotemaxia.asp

Πηγή: eleftheria.gr

Διαθέσιμα σε νέους αγρότες 43.300 στρ. σ΄ όλη τη Θεσσαλία